Filmbibliotheek 2024

Op deze pagina staan de films die in 2024 worden aangeboden door Filmliga Oss. Op de pagina met het filmprogramma (klik hier) staan de reguliere en extra films waarvoor reserveren mogelijk is. 


Anatomy of a Fall (Justine Triet) - extra film


In deze met de Palme d'Or bekroonde psychologische thriller wordt een gevierde schrijfster berecht wanneer haar man uit hun afgelegen chalet om het leven komt. Wat begint als een moordonderzoek wordt al snel een aangrijpende reis naar de diepten van een destructief huwelijk.

Das Lehrerzimmer (Ilker Çatak)


De Duitse film DAS LEHRERZIMMER is een meeslepend schoolklasdrama, waarin regisseur İlker Çatak een morele strijd toont over grenzen en rechtvaardigheid die thrillerachtige proporties aanneemt.

Wanneer er sprake lijkt te zijn van diefstal op een middelbare school, neemt de directie ingrijpende maatregelen om de dader te vinden. Lerares Carla Novak (Leonie Benesch) werkt sinds kort als docent op de school en zet vraagtekens bij deze aanpak. Als ze zelf ontdekt wie de vermeende dader is, zet ze iets in gang wat ook grote gevolgen heeft voor zichzelf. Hoe ver ga je voor de waarheid?

Actrice Leonie Benesch zet een indrukwekkende prestatie neer als Carla Novak. De film won de Duitse Filmprijzen voor (onder andere) Beste Film, Beste Regie en Beste Actrice, en is de Duitse Oscarinzending van dit jaar.

Folder


The Banshees of Inisherin - extra film


The Banshees of Inisherin speelt zich af op een afgelegen eiland voor de westkust van Ierland en volgt levenslange vrienden Pádraic (Colin Farrell) en Colm (Brendan Gleeson), die in een impasse terechtkomen wanneer Colm onverwachts een einde maakt aan hun vriendschap. Een verbijsterde Pádraic, bijgestaan ​​door zijn zus Siobhán (Kerry Condon) en de onrustige jonge eilandbewoner Dominic (Barry Keoghan), probeert de relatie te herstellen en weigert nee als antwoord te accepteren. Maar de herhaalde inspanningen van Pádraic versterken alleen maar de vastberadenheid van zijn voormalige vriend, en wanneer Colm een ​​wanhopig ultimatum stelt, escaleren de gebeurtenissen snel, met schokkende gevolgen.

Hoofdrollen: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan

Regie: Martin McDonagh

Blue Jean (Georgie Oakley) - extra film


Bleu Jean is het indrukwekkende speelfilmdebuut van de Britse regisseur en scenarioschrijver Georgia Oakley. De film laat zien dat er voor iedereen plaats is in de wereld. Ook als de samenleving obstakels opwerpt, kun je leren jezelf te zijn. Jean (Rosy McEwen) is gymdocent op een middelbare school. Het is 1988 en de regering van Thatcher neemt een wet aan, die de promotie van homoseksualiteit verbiedt (Clause 28).
Op school is Jean niet open over haar seksualiteit. Zo ver is ze zelf nog niet, maar deze nieuwe wet maakt het nu ook onmogelijk. Door de komst van een nieuwe leerlinge wordt Jean uiteindelijk toch gedwongen keuzes te maken. Bleu Jean werd geselecteerd voor het Giornate degli Autori-programma van het Filmfestival van Venetië, waar het bekroond werd met de Publieksprijs. De film won vier British Independent Film Awards, waaronder die voor de Beste Hoofdrol en Beste Debuterend Scenarioschrijver.


Perfect Days (Wim Wenders)


Hirayama lijkt volkomen tevreden met zijn eenvoudige leven als toiletreiniger in Tokio. Buiten zijn zeer gestructureerde dagelijkse routine geniet hij van zijn passie voor muziek en voor boeken. En hij houdt van bomen en maakt er foto's van. Een reeks onverwachte ontmoetingen onthult geleidelijk meer van zijn verleden. Een diep ontroerende en poëtische reflectie op het vinden van schoonheid in de alledaagse wereld om ons heen.

Folder

The Integrity of Joseph Chambers - extra film


Clayne Crawford schittert als Joseph Chambers, een verzekeringsverkoper die voor het eerst alleen op hertenjacht gaat, wanneer zijn ervaren vriend te ziek is om met hem mee te gaan - in een poging de vaardigheden te verwerven die nodig zijn om voor zijn gezin te zorgen in geval van een ongeluk. Apocalypse. Met ook Jordana Brewster, Jeffrey Dean Morgan en Michael Raymond-James.


Dalva (Emmanuelle Nicot)


Ofschoon Dalva twaalf is, kleedt ze zich, draagt ze make-up en leidt ze haar leven alsof ze een volwassen vrouw is. Op een zekere avond wordt ze meegenomen uit haar vaders huis. Aanvankelijk is ze met stomheid geslagen en woedend om de situatie. Later maakt ze kennis met Jayden, een sociaal werker, en Samia, een tiener die kampt met woedeaanvallen. Een nieuw leven lijkt aan te vangen voor Dalva: een leven passend bij haar leeftijd. 

Les Enfants Des Autres (Rebecca Zlotowski)


Lerares Rachel (Virginie Efira) tikt de veertig aan als ze smoorverliefd wordt op Ali, die ze tijdens een gitaarles leert kennen. Al snel raakt ze ook verknocht aan zijn vierjarige dochter Leila en krijgt ze ook te maken met de moeder (Chiara Mastroianni) van het meisje. In deze nieuwe situatie ervaart Rachel niet alleen moedergevoelens voor Leila en alle risico’s die het houden van andermans kinderen met zich mee brengen, maar begint ze ook haar eigen kinderwens te herontdekken. Regisseur Rebecca Zlotowski (‘Un fille facil’, ‘Grand Central’) baseerde zich deels op haar eigen ervaringen en onderzoekt met ‘Les enfants des autres’ de vele verschillende vormen die ouderschap kunnen aannemen. De film werd geselecteerd voor de filmfestivals van Venetië en Toronto in 2022.

Folder


El Castigo (Matias Bize)


Ana zit achter het stuur. Naast haar zit Mateo, haar man. Samen rijden ze door het bos. De spanning in de auto is om te snijden. Mateo smeekt haar terug te keren, maar Ana rijdt verder. Na twee lange minuten keert ze uiteindelijk om. Op de plaats waar ze hun zoon Lucas achterlieten, vinden ze alleen zijn petje. Wat bedoeld was als een straf, draait al snel uit op een nachtmerrie voor de ouders. Een golf van opgekropte reflecties, beschuldigingen en ongemakkelijke waarheden komt naar boven. Bron: moviemeter

Bank of Dave (Chris Foggin)


Dave Fishwick komt van de arbeidersklasse en is een selfmade miljonair. Hij vecht voor de oprichting van een lokale bank om de economie in Burnley een duw te geven. Hij krijgt hierdoor de elitaire financiële instanties uit Londen tegenover zich en hoopt de eerste bankvergunning in lange tijd af te dwingen. Dave schakelt de jonge advocaat Hugh in om zijn zaak in de rechtszaal te bepleiten. Bron: moviemeter


The Blue Caftan (Maryam Touzani) ontbijtfestival


In The Blue Caftan toont regisseur Maryam Touzani dat liefde verschillende vormen kan aannemen. De fenomenale acteerprestaties van Saleh Bakri en de Belgische Lubna Azabal zorgen samen met de prachtige cinematografie voor een aangrijpende, warme en universele
film. Halim (Saleh Bakri) heeft samen met zijn vrouw Mina (Lubna Azabal) een traditionele kaftanwinkel in de medina van Salé, Marokko. Zijn authentieke handwerk levert schitterende kaftans op. Hun hele huwelijk lang leven ze al met een geheim, maar desondanks heeft het
echtpaar een enorme genegenheid voor elkaar. Mina’s ziekte en de komst van Youssef, een nieuwe leerling die het vak wil leren, zorgen ervoor dat dit fragiele evenwicht onder druk komt te staan. Verenigd in hun liefde, helpen ze elkaar om hun angsten onder ogen te zien.
The Blue Caftan is geselecteerd voor het IFFR 2023.

Folder

Je verrai toujours vos visages (J. Herry) ontbijtfestival


In de hoopgevende Franse film Je verrai toujours vos visages snijdt Jeanne Herry opnieuw een belangrijk sociaal thema aan. De film laat zien hoe we als mensen samen de wereld een stukje beter kunnen maken. Het herstelrecht biedt zowel daders als slachtoffers de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan in een veilige omgeving. Nassim, Issa en Thomas zijn veroordeeld voor diefstal met geweld. Grégoire, Nawelle en Sabine zijn slachtoffers van soortgelijke misdrijven. Onder begeleiding van hulpverleners Paul en Judith komt de groep bijeen om te praten over hun ervaringen. Tussen woede en hoop, en stiltes en woorden krijgen deze mensen een gezicht. Als wantrouwen langzaam overgaat in genegenheid, blijkt hoe belangrijk het is om te
blijven praten. De film was een hit in Frankrijk en brengt een Franse sterrencast bijeen, met sterke rollen.

Folder


Past Lives (Celine Song) ontbijtfestival


Nora (Greta Lee) en Hae Sung (Teo Yoo), twee diep verbonden jeugdvrienden, worden uit elkaar gerukt als Nora’s familie vanuit Zuid-Korea naar Canada emigreert. Twaalf jaar later studeert Nora in New York en hervinden de twee elkaar via het internet. Ze fantaseren over een wederzien, maar de afstand doet het contact verwateren. Nog eens twaalf jaar later is Nora inmiddels getrouwd en wordt ze tijdens een allesbepalende week herenigd met haar jeugdliefde,
als hij haar opzoekt in New York. In haar debuutfilm onderzoekt toneelschrijver Celine Song noties van het lot, de liefde en de dunne scheidslijn tussen het leven dat we leiden en hoe het leven had kunnen zijn. ‘Past Lives’ werd daarmee de grote verrassing van de filmfestivals van Berlijn en Sundance eerder dit jaar.

Folder

Utama (Alejandro Loayza Grisi) ontbijtfestival


Utama opent met het verbluffend mooie beeld van een oudere man die naar de zon loopt die goudkleurig boven de bergen oprijst. Dit is Virginio, wiens verweerde gezicht zo gebarsten is als de aarde onder zijn voeten. Virginio brengt zijn dagen door met het zwerven over de verschroeide hoogvlakte van het Andesgebergte in Bolivia, terwijl hij zijn kudde pluizige lama’s laat grazen. Hij en zijn vrouw Sisa leven zonder stromend water en zonder stroom. Het is Sisa’s taak om water te halen, terwijl Virginio de lama’s laat grazen. Het probleem is echter dat er geen regen meer in de regio valt en de sneeuw zich niet meer op bergtoppen laat zien. De dorpsbron is inmiddels opgedroogd. ‘De tijd is moe geworden’, zegt een vriend tegen Virginio om de droogte te verklaren. Maar de waarheid is dat klimaatverandering het leven ondraaglijk maakt – niet dat er ooit over de opwarming van de aarde wordt gesproken.

Folder


Upon entry (A.Rojas & J.Sebastián Vasquez) ontbijtfestival


Met geldige visa reizen Diego, een Venezolaanse stedenbouwkundige, en Elena, een danseres uit Barcelona, van Spanje naar de Verenigde Staten om samen een nieuw leven te beginnen. In het ‘land van de onbegrensde mogelijkheden’ willen ze hun geluk beproeven en hun carrière een nieuwe boost geven. Maar bij aankomst op het vliegveld in New York worden ze direct meegenomen voor verhoor. Vol ongeloof en verwarring belandt het koppel in een beklemmend inspectieproces waardoor niet alleen hun toekomst, maar ook hun onderlinge band op het spel komt te staan. Upon Entry is een spannende psychologische thriller die zowel een licht schijnt op universele luchthavenangsten als een kritische blik werpt op huidige immigratiesystemen. De film van de Venezolaanse regisseurs Alejandro Rojas en Juan Sebastian Vásquez maakte een ronde langs vele internationale filmfestivals en werd meerdere malen bekroond.

Folder

Maestro (Bradley Cooper)


De legendarische Broadway componist Leonard Bernstein, het best bekend voor zijn werk in West Side Story, ontmoet Felicia op een feest in het jaar 1946. Hun liefdesparcours wordt gedurende 30 jaar gevolgd en ook zijn professionele leven wordt onder de loep genomen. Uit hun huwelijk onstaan de kinderen Jamie, Alexander en Nina. Bron: moviemeter


The Albanian Virgin (Bajur Alimani)


Diep in de Albanese bergen woont Luana met haar familie, in een dorp dat traditie hoog in het vaandel draagt. Ze groeit op met haar beste vriend Agim, de zoon van communisten. Geleidelijk aan evolueert hun vriendschap in prille liefde, maar als dochter van een vooraanstaande dorpsleider mag Luana niet kiezen met wie ze trouwt. Wanneer ze de man ontmoet die haar familie voor ogen heeft, wordt het steeds duidelijker dat ze als vrouw enkel geacht wordt om te gehoorzamen. Luana die van Agim heeft leren lezen en onafhankelijk heeft leren denken, ontdekt meer en meer dat vrouw zijn een vloek is. Vervolgens stelt ze alles in het werk om zich aan haar rol van slachtoffer te ontworstelen en macht te krijgen over haar eigen leven. Bron: moviemeter

Folder

 

One Life (James Hawes)


Sir Nicholas 'Nicky' Winton is een bankier die zichzelf niet beschouwt als een humanitair. Maar als hij in 1938 een pas geannexeerd Praag bezoekt en de toestand van de Joodse vluchtelingen ziet, besluit hij zich voor de zaak in te zetten. Omdat de Tweede Wereldoorlog nadert, wordt Nicky geconfronteerd met een race tegen de klok. Hoeveel mensen kan hij redden voordat het te laat is? Bron: moviemeter

Folder


The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry (Hettie MacDonald)


De zestiger Harold Fry is getrouwd met Maureen met wie hij in een kuststadje woont. Al heel zijn leven houdt hij zich graag op de achtergrond. Wanneer zijn goede vriendin Queenie op sterven ligt wil hij haar een brief sturen. Aan de brievenbus verandert hij echter van gedachten en hij besluit stante pede verder te wandelen en haar zelf op te zoeken in het verpleeghuis dat zich honderden kilometers verder bevindt. Het is een wandeling vol hoop en vastberadenheid. Bron: moviemeter